top of page

Какво да очаквам от първата ни среща?


Сега, когато пиша този текст, си мисля за предразсъдъците, които сякаш още битуват в обществото ни за това какво точно представляват този тип услуги. Психотерапия… дума, държана далеч от очите, но близо до нуждите.

Истината е, че няма изискване за това какво да ти има. Нужно е едно единствено нещо – да изпитваш любопитство, и то не към какво да е, а към самият себе си, защото си си дал сметка, че собствения ти ум е най-сложното и интересно нещо, което съпровожда житейския ти път.

Първата среща е натоварена с много фантазии, при всички ни. А това е така, защото всичко е обвито в мистериозност… Къде се намира кабинетът, как ще стигна до там, каква ли ще бъде стаята? Какъв ли ще е човекът срещу мен, дали ще може да ми помогне? Толкова много въпроси, които са обгърнати от още нещо… притеснение. Притеснение, защото никога не си се питал как ще разкажеш живота си за един час, защото не си се опитвал да сглобиш проблема си в изречение, защото не си сигурен, че въобще можеш и знаеш какъв е.

Това, което ще случим във времето, което прекараме заедно е … да поговорим. Да ми кажеш каквото и колкото прецениш, без да мислиш за това дали ще си отхвърлен или приет. Да говориш егоистично, само за себе си и това, което е важно за теб, без да те интересува дали натоварваш или отегчаваш човекът срещу теб, тъй като това е професията ми и услугата, за която заплащаш.

В процеса терапията ще започнеш да чуваш простичките истини в живота си по друг начин. Ще разбереш, че ходиш по „утъпкани пътеки“, който водят до едни и същи места. Ще имаш възможност да си изследваш миналото си и най-важното ... да си спомняш. Защото много често именно там, в спомнянето, стои ключът и към промяната, към разбирането на това защо ни се случват определени неща в живота. Но трябва да държиш в главата си, че срещата ни не е магическо хапче и терапията е процес. Процес, в който ти ще позволиш на себе си, да се опознаеш по-добре. Изисква се много воля и усилия, за да си позволиш да преживяваш и да бъдеш свързан с цялата палитра емоции, пред които можем да преминем заедно. С времето ще видиш, че именно така ще започнеш да се освобождаваш от страховете, тревожностите и болката, която си държал заметени под килимчето, а и не си знаел откъде идват. Ще осъзнаеш, че с времето ставаш по-устойчив на трудностите си в живота, защото нещата под килимчето намаляват, а ти ставаш по-стабилен и по-свързан със себе си.

132 преглеждания

Последни публикации

Виж всички
bottom of page